Szakcikkek

tavtarto

Precíziós szárítás – a szárítóoptimalizálás hatása számokban (Magro.hu, 2017. október 12.)

Cikksorozatunkban már foglalkoztunk a precíziós szárítás feltételeivel, és a megvalósítás módjával. Most egy konkrét gabonaszárító optimalizálás előtti és utáni állapotának bemutatására van lehetőségünk az utolsó két szezon adatainak felhasználásával. A kukoricaszárítás során rögzített adatokat és az üzemeltetéssel kapcsolatos energiafelhasználási adatokat állítjuk szembe egymással az optimalizálás előtti és utáni állapotnak megfelelően. Az adatok ugyanabból a szárítóból származnak!

Hivatkozás a cikkre

tavtarto

A szárítótűz megelőzhető! (Magro.hu, 2017. május 17.)

Ki hibáztatható tűz esetén? A műszaki vezető vagy a kezelő, vagy legtöbbször egyik sem? Gyakran halljuk egy-egy tűzesetet követően, hogy a szárítókezelő hibájaként róják fel, hogy felcsaptak a lángok a szárítóban. Csak ez az egy ok lehet? Ha nem derül fény a tűz keletkezésének valódi okára, a tűzveszélyt okozó és fokozó tényezőkre, a veszélyes helyzet újra és újra előállhat.

Hivatkozás a cikkre

tavtarto

Ne rontsa el értékes terményét hibás szárítással (Magro.hu, 2017. április 13.)

A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhetően egyre növekvő arányban követik a termesztésben már sikeres gazdaságokat és megpróbálják maguk is beilleszteni a vetésforgóba. A növekvő mennyiséggel párhuzamosan az egyes részfolyamatok fontossága is egyre nagyobb, emiatt az optimalizálás is szükségessé válik, ha meg akarjuk őrizni az árelőnyt.

Hivatkozás a cikkre

tavtarto

Szárító beruházás rajt előtt! (Magro.hu, 2017. március 20.)

Energiatakarékos szárítóra vágyik? Vigyázzon, nem csak az ún. hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet. Kíváncsi a különbségre? Tartson velünk a bemutatásban!

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

Fókuszban a terményvédelem – A precíziós szárítás (Agrofórum 2016. 6., 44-47. oldal)

A precíziós szárítással korábban az Agrofórum hasábjain (2015/6.) közölt írásunkban már foglalkoztunk, mostani cikkünkben mélyrehatóbban fejtjük ki a precíziós szárítás témakörét. Különös aktualitást ad a dolognak, hogy közeledik a szárítási szezon, amikor is számos gazdaságban már élvezhetik a szárítón sikeresen végrehajtott optimalizálási folyamat előnyeit.

Cikk letöltése

 

tavtarto

Szárítóberuházás rajt előtt! (AgrárUnió 2016/05)

Energiatakarékos szárítóra vágyik? Vigyázzon, nem csak az úgynevezett hővisszavezetés az energiatakarékos működés záloga. Ezt szemléltetni is tudjuk, ha egymás mellé teszünk két különböző típusú szárítóra jellemző hőképet.

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

A precíziós szárítás, a mintavétel praktikus módja és nedvességmérés (Értékálló Aranykorona 2016. április)

A szárítóból kiürített termény nedvességtartalma egyes esetekben nagy szórást mutat, 5-6% vagy akár több is lehet az eltérés egy ürítésen belül. Emiatt a folyamat irányításához nélkülözhetetlen bázis nedvességtartalom meghatározása gyakran megoldhatatlan feladatot jelent a kezelők számára. A célunk, hogy ajánljunk egy használható és dokumentálható módszert a vízelvonási folyamat kézbentartására, mellyel egymást követő ürítésekből is ugyanazt az átlagos nedvességtartalom értéket lehet mérni. Áttekintést adunk továbbá a beruházás buktatóiról.

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

Szárítótűz testközelből (Agrár Élet magazin 2016. április)

A szárítótűz természete címet is adhatnánk írásunknak, melyben egy megtörtént tűzeset valós forgatókönyvét rögzítettük, tényadatokkal, hőképekkel, fotóval fűszerezve. Célunk érzékeltetni a felelősséget, ami a kezelők vállát nyomja. Ugyanis bármi történik, az ő felelősségük kerül előtérbe.

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

A szárító építés buktatói (Értékálló Aranykorona 2016. március)

A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba, ezzel is tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés és élelmiszeripar minőségi igényeit. A minőség megőrzése mellett igyekszünk a termény vízleadó képességét kíméletesen, de maximálisan kihasználni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a szárító teljesítménye nem csökken a precíziós irányú módosításokat követően, sok esetben még nő is.

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

Új szárítót épít? Precíziós szárítás! (Agrárágazat, 2016. január, 190-196. oldal)

Szárítóüzemet a következő 20-30 évre építünk. Költséges beruházás, ezért mindenki a legjobbat akarja létrehozni. Érdemes a legkorszerűbb eszközöket is bevetni a cél érdekében, hogy biztos legyen a siker és az optimális szárítási folyamat valósuljon meg. Ne vaktában döntsön, kevés információ alapján.
A szárítás folyamatáról gyakran a legújabb szárító típusok sem szolgáltatnak elegendő információt a kezelők számára. Ezért egyebek mellett, egy széleskörűen használható diagnosztikai eljárást is bemutatunk, amelynek alkalmazásával sok-sok buktató elkerülhető, meglévő régebbi és új szárítók is egyaránt alkalmassá tehetők a legkorszerűbb, takarékos és egyben kíméletes műveletre, a precíziós szárításra.

Cikk letöltése

 

tavtarto

Új lehetőség a sikeres gazdálkodóknak, a precíziós terményszárítás! (2015. november, 14-15. oldal)

A terményszárítók ismét jó szolgálatot tesznek 2015-ben! Ahhoz, hogy biztonságosan raktárba kerülhessenek a termények, idén is nélkülözhetetlenek a terményszárítók. Az ősszel betakarítandó termények esetében a tűzveszélyre is gondolnunk kell, biztos megoldást a precíziós szárítás jelenthet.

Hivatkozás a cikkre
Cikk letöltése

 

tavtarto

Szárítótűz testközelből (2015. szeptember, 59-60. oldal)

A szárítótűz természete címet is adhatnánk írásunknak, melyben egy megtörtént tűzeset, valós forgatókönyvét igyekeztünk rögzíteni, tényadatokkal, hőképekkel, fotóval fűszerezve.

Cikk letöltése

 

tavtarto

A WAXY kukorica szárítása (Agrárágazat, 2015. szeptember, 52-54. oldal)

A WAXY kukorica értékesebb, mint a takarmánykukorica, ezért azok a termelők, akik képesek teljesíteni a magasabb agrotechnikai követelményeket, vélhetően egyre növekvő arányban követik a termesztésben már sikeres gazdaságokat és megpróbálják saját területükön is beillesz teni a vetés forgóba.

Cikk letöltése

 

tavtarto

A raktározás biztonságát zavaró tényezők, a szárítás és terményminőség összefüggései (2015. 6., 12-14. oldal)

A Videokontroll által rögzített adatokat és az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatokat felhasználva, a cikket Dr. Hoffmann Richárd a Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar, Növénytudományi Intézet tanára írta.
A raktározott termény élő anyag, melyben az életfolyamatok nem szakadnak meg, csak lelassulnak, vagy épp szünetelnek. A termény minősége szempontjából a betakarítást követő precíz szárítás alapvető fontosságú. A szárítási folyamat szoros kontrollja révén kiszűrhetők azok a tényezők, amelyek változó nedvességtartalmú, gyakran a tárolhatóságot veszélyeztető nagyobb víztartalmú, ezért nehezebben raktározható terményt eredményeznek.

Cikk letöltése

 

tavtarto

Szárítótuning a precíziós szárítás érdekében (2015. március, 43. oldal)

A legszuperebb négykerekűt is tovább lehet tuningolni. Bemutatjuk olvasóinknak, hogy az üzem közben folyamatosan érkező, precíz információk hogyan segítik az optimális üzemvitel megvalósítását. A szárítótuning mindannyiunk érdeke, jobban raktározható terményt, kevesebb toxint jelent.

Cikk letöltése

 

tavtarto

agronaplo_18_logo_b

Új lehetőség a sikeres gazdálkodóknak: a precíziós terményszárítás! (XVIII. évf. 2014/10. szám 24. oldal)

A terményszárítók ismét jó szolgálatot tesznek 2014-ben! Ahhoz, hogy biztonságosan raktárba kerülhessenek a termények, idén nélkülözhetetlenek a terményszárítók. Az ősszel betakarítandó termények esetében a tűzveszélyre is gondolnunk kell, biztos megoldást a precíziós szárítás jelent.

Cikk letöltése

 

tavtarto

A terményszárítótűz megelőzése (2014. szeptember 15.)

A csapadékos és szokatlanul hűvös nyár miatt nagyobb óvatosság szükséges a terményszárítók üzemeltetői részéről, mert a nedvesebb termény miatt fokozódik a tűzveszély.

Hivatkozás a cikkre

 

tavtarto

agronaplo_18_logo_b

A mintavétel módja és a precíziós szárítás (XVIII. évf. 2014/8. szám 115. oldal)

Ha a szárítóból nagy nedvességtartalom eltéréssel kerül ki a termény, akkor a kezelő számára gyakran megoldhatatlan feladatot jelent a folyamat irányításához nélkülözhetetlen bázis nedvességtartalom meghatározása. A precíziós szárítás bevezetésével minden ismert nehézségen úrrá lehet a személyzet.

Cikk letöltése

 

tavtarto

agronaplo_18_logo_b

Egyenletes-e a szárítóból kiürített termény nedvességtartalma? (XVIII. évf. 2014/5. szám 83. oldal)

A szárítóból kiürített termény nedvességtartalma nagy szórást mutat. 5-6% vagy akár több is lehet az eltérés egy ürítésen belül. Az eltérést okozó tényezők feltárásával és megoldásával energiamegtakarítást és jobb minőséget érünk el.

Cikk letöltése

tavtarto

 

agronaplo_18_logo_b

Előzzük meg a szárítótüzet! (XVIII. évf. 2014/3. szám 131. oldal)

Ki hibáztatható tűz esetén? A műszaki vezető vagy a kezelő, vagy legtöbbször egyik sem? Gyakran halljuk egy-egy tűzesetet követően, hogy a szárítókezelő hibájaként róják fel, hogy felcsaptak a
lángok a szárítóban. Valóban csak ez az egy ok lehet? Ha nem derül fény a tűz keletkezésének valódi okára, a tűzveszélyt fokozó tényezőkre, a veszélyes helyzet újra és újra előállhat…

Cikk letöltése

tavtarto

agronaplo_18_logo_b

A szemestermény-szárítók egyenlőtlen hőterhelése (XVIII. évf. 2014/1. szám 109. oldal)

Azt gondolhatjuk, hogy ha a szárító vezérlőpultján a belépő hőmérsékletet 100ºC-ra állítjuk, a szárítózóna teljes felületén 100ºC-os levegővel szárítunk. A gyakorlatban azonban jelentős eltéréseket is mértünk. Miért veszélyes ez? Összetett kérdés, de beszéljenek az adatok…

Cikk letöltése